T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADIYAMAN / KAHTA - Türkiye Petrolleri Kahta Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Tp Kız AİHL pansiyonun da bu hafta “Öncü Şahsiyetler “başlığı altında 20.yüzyılın en önemli aktivistlerinden Malcom X konuşuldu.

Tp Kız AİHL pansiyonun da bu hafta “Öncü Şahsiyetler “başlığı altında 20.yüzyılın en önemli aktivistlerinden Malcom X konuşuldu.

Amerika’da ırkçılığa karşı başlattığı soylu mücadelesi onu tarihe altın harflerle yazdırdı.Öyle bir mücadele ki uğruna canını verecek kadar kararlı ve istikrarlı.Asıl adı Malcom Little  olup 19 Mayıs 1925’de ABD’nin Nebraska eyaletinde doğdu.Zorlu bir çocukluğu ve sıkıntılı bir hayatı oldu. Babası Reverend Earl, 4 kardeşini beyazlar tarafından işlenen cinayetlere kurban vermiş ve kendisi de 1931’de faili meçhul bir cinayete kurban gitmiştir. Babasının ölümü üzerine Malcolm ve kardeşleri çeşitli ailelerin yanına, annesi ise akıl hastanesine yerleştirilmiştir.

Genç yaşta çalışmaya başlayan Malcolm, Harlem’de gerçek anlamda birçok suç işledi. Uyuşturucu, kadın ticareti ve antika eşya hırsızlığı yapıyordu. 1946 senesinin Şubat ayında hırsızlık suçundan 10 yıl hapse mahkum edildi. 1948’in sonlarında nakledildiği Norfolk Hapishanesi’nde kardeşleri aracılığıyla Elijah Muhammed’le de mektuplaştı. Hıristiyanlık’tan başka din tanımayan ve beyaz adamın dini olarak gördüğü bu dinden nefret eden Malcolm’un beyaz adama duyduğu kin ve düşmanlık onun Elijah’nın görüşlerini benimsemesini kolaylaştırdı. Hapisten çıkınca Elijah Muhammed’in kurduğu Nation of Islam hareketine katıldı. Zenci ırkçılığına dayanan hareketin etkin bir savunucusu oldu. Malcolm ile Elijah arasındaki sıcak ilişki sonraki yıllarda giderek bazı sebeplerden dolayı bozulmaya başladı ve örgütten ayrıldı

Malcolm X, 1964 yılında ilk kez Hacc’a gider ve Mekke’de dünyanın her tarafından gelen farklı ırklardan müslümanlarla tanışınca ırk ayırımına dayanmayan bir gerçek İslam anlayışına burada ulaşır.O saatten sonra en büyük düşmanı ırkçılık olur ve Amerika’ya döndüğünde bu anlayışla mücadele eder.Özgürlüğün bedelinin yalnızca ölüm olduğunu söyleyen Malcom,21 Şubat 1965 yılında bir konferansı sırasında vurularak öldürülür.

Malcom’un mücadelesinin detaylı paylaşımı,günümüzde de yankı bulan sözlerinin incelenmesi  ve bir kaç slayt gösteriminin ardından program sonlandırıldı.

15-02-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.02.2024 - Güncelleme: 15.02.2024 10:15 - Görüntülenme: 52
  Beğen | 1  kişi beğendi